středa 8. listopadu 2017

Rychleji mluvit nedokážu

Vítám vás u dnešního knižního příspěvku, který bude věnovaný knížce Rychleji mluvit nedokážu od Gilmorových děvčat po Gilmorova děvčata (a všechno mezi tím). Seriál Gilmorova děvčata jsem si moc oblíbila už před lety Neviděla jsem ho celý, proto jsem se před časem podívala na všechny díly, plus i na ty nové. Když jsem viděla, že vyjde tato kniha, moc jsem se těšila a bylo mi jasné, že tuto knížku musím mít ve své knihovničce. Ještě větší radost jsem měla, když jsem dostala knížku k recenzi.

 

Název: Rychleji mluvit nedokážu od Gilmorových děvčat 
po Gilmorova děvčata (a všechno mezi tím)
Původní název: Talking as Fast I can: From Gimore Girls to Gilmore girls 
(and everything in Between)
Autor: Lauren Graham 
Počet stran: 208
Nakladatelství: Omega

Tato kniha obsahuje některé příběhy z mého života: rozevláté dětství, první randění, nabitý pracovní život a v neposlední řadě historky z natáčení dvou seriálů, které mi přirostly k srdci a v mé duši zanechaly nesmazatelnou stopu. K tomu se ještě dozvíte, jak se mi žilo na hausbótu, o setkáních se zajímavými lidmi na předávání cen i o tom, jak jsem byla požádána, abych ve filmu dublovala zadek jiné herečky.
Lauren Graham 

Lauren vypráví o svém dětství, při vzpomínání vložila i rozhovory se svým tátou, když si na něco nemohla vzpomenout. Skáče ve vyprávění chvíli k minulosti, k chvíli k současnosti. Jak rychle nějaké vyprávění začalo, tak rychle skončilo a já čekala ještě něco dalšího. V některých částech jsem se trochu ztrácela a těšila se, až se dostanu na kapitoly o Gilmorových děvčatech (na tu jsem byla zvědavá nejvíce). Při jejich čtení jsem měla chuť si zase pustit seriál a vnímat ho z pohledu Lauren. Před pár dny jsem se podívala na první a šestý díl, kdy Rory slaví narozeniny. Nejdříve velkolepě u prarodičů a poté doma se všemi známými ze Stars Holloow. Po přečtení knížky mi popis těchto dvou dílů nejvíce utkvěl v mysli.

Také se mi líbila kapitola, ve které Lauren popisovala, jak se rozhoduje o tom, zda nějaký seriál dostane šanci a také zda bude pokračovat nebo už ne. Takto bylo rozhodnuto o skončení Gilmorových děvčat po 7. série, a proto seriál skončil podle mě nedokončeně. A naprosto souhlasím s Lauren, že příběh skončil divně a jeho konec se mi nelíbil. V kapitole Jaké to bylo, část první shrnuje a komentuje všechny série. I to jaké měla vlasy a co Lorelai nosila za oblečení. Po této kapitole následuje několik kapitol ze života Lauren, jaké to bylo po skončení seriálu, o natáčení seriálu Famílie (tento seriál mě zaujal) a poté je kapitola Jaké to bylo, část druhá. Kapitola se hlavně skládá z deníkových zápisků Lauren. Popisuje, jak probíhaly natáčecí dny. Tato vyprávění se mi líbila, mohlo tam však být ještě něco navíc. Na konci této kapitoly Lauren napsala: ...Teď vážně vás ten konec uklidnil? Nemyslíte si, že by to chtělo další vyprávění? Hm...“  To by rozhodně chtělo.


Ze začátku jsem byla z knihy rozpačitá a nebyla jsem si jistá, co si o ní mám myslet. Spokojená jsem s ní tak na půl. Vyloženě mě nenadchla, ale ani nezklamala. Jsem ráda, že jsem se dozvěděla zajímavé věci o životě Lauren, i když jsem se v nich někdy ztrácela a nevyznala.Vyprávění o Gilmorových děvčatech se mi líbilo, čekala jsem však více zážitků, příhod a fotek, víc osobních zážitků a pocitů. Přišlo mi to trochu osekané. Ke konci knihy se mi líbilo, jak Lauren popisovala, že se lidé fotili s knížkou přes půlku obličeje a druhou půlkou se připojili k Lauren. Bylo to pro ni jako „virtuální   objetí“. Lauren to vnímala jako tiché poděkování. 


Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Nakladatelství Omega.
Knihku můžete zakoupit zde v Nakladatelství Omega nebo zde v eshopu knihkupectví Knihy Dobrovský.
Těším se na vás u dalšího příspěvku ;) 

2 komentáře:

Budu ráda za vaše komentáře ;)